Wil je graag in een elektrische auto rijden? Dan heb je vast al gekeken hoeveel zo’n auto kost. De kans is groot dat je geschrokken bent van de prijs, want elektrische auto’s zijn niet bepaald goedkoop. Daarom heb je misschien besloten om nog even te wachten. Zonde, want leasen behoort namelijk ook tot de mogelijkheden. Twijfel je of dit iets voor jou is? In deze tekst zetten wij de voor- en nadelen van een elektrische auto leasen op een rijtje.

Voordelen van een elektrische auto leasen

Het grootste voordeel van een elektrische auto private leasen is dat je nooit meer hoeft te tanken. Zo’n auto rijdt immers op stroom in plaats van brandstof. Onderaan de streep kun je hierdoor flink wat geld besparen. Dit is zeker het geval als je thuis een laadpaal hebt en er zonnepanelen op jouw dak liggen. Op zonnige dagen kost het je dan misschien helemaal niets om de accu van het voertuig op te laden.

Wie denk dat rijden op stroom het enige voordeel is dat aan het leasen van een elektrische auto zit, heeft het mis. Zo betaal je – in ieder geval tot 2025 – geen wegenbelasting en belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Daarnaast is een elektrische auto aftrekbaar van de fiscale winst van jouw bedrijf. Een laatste grote voordeel is dat je geen CO2 uitstoot. Een elektrische auto rijdt immers op stroom, waardoor zo’n voertuig een stuk beter is voor het milieu.

Wat zijn de nadelen?

Je weet inmiddels dat er aardig wat voordelen aan een elektrische auto zitten. Helaas brengt het leasen van zo’n auto ook nadelen met zich mee. Zo is de actieradius van veel auto’s nog niet bijzonder hoog. Het gevolg hiervan is dat je er aanzienlijk minder lange afstanden mee kunt rijden dan met een brandstofauto. Moet je ver rijden? Dan is de kans groot dat je onderweg ergens moet stoppen om bij te laden. Langs de snelwegen in Nederland zijn weliswaar voldoende laadstations, maar met de huidige energieprijzen is het geen pretje om bij een openbare laadpaal te laden. Je betaalt hier namelijk relatief veel voor een kilowattuur.

Een laatste nadeel van een elektrische auto leasen is dat het maandbedrag vaak (fors) hoger ligt dan bij een brandstofauto. Dit komt doordat elektrische auto’s een hoge aanschafwaarde hebben. En laat dit nu net één van de zaken zijn waar een leasemaatschappij rekening mee houdt bij het vaststellen van de leaseprijs. Vind je de prijs per maand te gortig? Zet een elektrische leaseauto dan niet direct uit je hoofd. Bij steeds meer leasemaatschappijen kun je tegenwoordig namelijk voor een elektrische private lease occasion kiezen. Je leaset in dat geval een elektrische auto die eerder al door iemand anders geleased is. Hierdoor betaal je er doorgaans een lager bedrag per maand voor.

Door Casper

Geef een reactie